Sayfalar

8 Mart 2012 Perşembe

Klişelerden uzak bir kadınlar günü

Özel günleri pek sevmesem de bazı önemli başlıkların altını çizebilmemize yararsa elbette kabulümdür. Bu özel günleri herkes kendi çıkarı için kullanmaya çalışır. Örneğin kadınlar günü denince benim aklıma atılan nutuklar, cep telefonuma e-posta adresime gelen cilalı sözlerle yapılan kutlamalar ve patlatılmaya çalışılan satışlar -pırlanta, çiçek, kozmetik ve benzeri tüketim alanları- gelir. Tamam özgür bir ülkede elbette dileyen dilediğini gündeme taşır. Ama sosyal sorumluluklarımız ve vicdanımız da var bizim. Yanımızda yöremizde veya kendi hayatlarımızda her an karşı karşıya kaldığımız dengesizlikleri, olumsuzlukları görmezden gelemeyiz.

Bu kalbi kadınlara gösterilecek duyarlılığa ithaf ediyorum.

Hiç değilse bugün klişelerden ve samimiyetten uzak sözlerden, tavırlardan uzak kalabilmeyi başarabileceğimiz bir gün yaşayalım. Gerçekten hissedilerek söylenen sözler duyalım. İçtenlikle kucaklıyorsa güzel olanı sessizlik bile çok değerli.

Az laf çok iş istiyoruz. Önce bir şey, bir iş yapalım ve ondan sonra diyelim ki "biz şunu yaptık". "Biz" diyerek konuşuyorum, çünkü benim aklım birilerinden bir şeyler beklemeye değil, kendimiz için kendimizin birşeyler yapacağına daha çok yatıyor.

Bu ne olabilir? Önce ama herşeyden önce kadın canının derdine düşmemeli. Hiç bir şiddete maruz kalmamalı. Kadın ekonomik bağımsızlığa kavuşmalı. Çalışan anneler eli kolu bağlı kalmamalı, en değerli varlığımız çocuklarımızın en iyi koşullarda büyümesi için her iş yerinde kreşler olmalı, gözümüz arkada olmamalı. Çalışan anneler çocuklarına olan hassasiyetleri ve duyarlılıkları yüzünden zor durumda kalmamalı.

Ben kendi adıma yanımda yöremde zor durumda olan kadınlar için kendi olanaklarımca bir şeyler yaptığıma inanıyorum. Örneğin komşularımın karı-koca kavgalarına müdahele ettim pek çok kez, kadının şiddete maruz kaldığını gördüğümde. Polis çağırdım ve kapılarını çaldım, uyardım, adamla çata çat kavga ettim. Kocası tarafından terk edilip çocukları mağdur olan çok anneye maddi ve manevi destek oldum. Bunları daha fazla yazmak istemiyorum, söylenmemesi gereken şeyler bunlar. Sadece hepimizin kendi çevresinde yapabileceği şeyler var. Başkalarından beklemek yerine biz de bir şeyler yapabiliriz. Daha fazlasını da örgütlenerek , mevcut örgütlerde çalışarak yapabiliriz.

Kadınlar günümüz kutlu olsun.


19 yorum:

  1. Bu bir sevgililer günü değilki. Rant kapısı olarak görenlere veya hediye bekleyenlere prim vermemek lazım. Ne alaka.

    İçtenlikle kucaklıyorsa güzel olanı sessizlik bile çok değerli..Katılıyorum tümüyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslı'cım, belki benim seçici dikkatim sadece sevgililer gününü değil bugünü de kullanarak "alışveriş" pompalayan ve bu özel günün içeriğini de tüketen reklamlara, yazılara takılıyor. Fakat sözlerin çok yerinde, bu yüzden yazımın içeriğinde küçük bir değişiklik yaptım. Yorumun içi teşekkürler...

      Sil
  2. Merhabalar,

    Özel günlerle ilgili o kadar güzel ve o kadar doğru saptamalar yapmışınız ki, ben de aynen sizin gibi düşünüyor ve size katılıyorum.

    Her ne kadar bu özel günlerle ilgili herkes işin başka tarafındaysa da; ben, samimi bir şekilde sizin bloğunuzun nezdinde tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarım.

    Selam ve dualarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey, siz o kadar samimi, gerçek ve naziksiniz ki! Teşekkürler.

      Sil
  3. kadınlar günü, insanlığa kutlu olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm insanlığa! Teşekkürler Naliya...

      Sil
  4. evet klişelerden uzak...seni içtenlikle kucaklıyor, sessizliğe bürünüyorum Sevgili Ehlikeyf...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Aynur, her zamanki gibi zekice yerli yerinde laflar etmişsin. Teşekkürler.

      Sil
  5. Seninde canım, seninde kutlu ve sağlıkla ve hepbirlikte olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Dilek, keşke dünyadaki tüm kadınlar sağlıkla ve yüzünden gülücekler eksik olmayan çocuklarıyla kutlayabilselerdi bugünü. Teşekkürler.

      Sil
  6. ekonomik bağımsızlık en önemlisi.
    bi dolu minik çocuklu genç kadın boşanıp işsiz parasız kalıyor.
    bi erkeğe ihtiyacı olmaması parasal olarak, evliyken bile, en önemlisi.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Deeptone ahh! Nasıl da doğru bir yere parmak basıyorsun "ekonomik bağımsızlık" diyerek... Biz eğitimli kadınlar bile aşk zannettiğimiz duygularla nasıl da inanıp vazgeçtik zamanında ekonomik özgürlüğümüzden. Bak niyetim yine seninle "aşk" konusunda polemiğe girmek değil, çünkü hemfikirim seninle "aşk" konusunda. Aşka inanmaktan hiç vaz geçmemeli, hayatımızda aşk hep olmalı. Teşekkürler.

      Sil
  7. Yazdıklarınızın hepsine katılıyorum paylaşacak çok şeyimiz var bunları günlere hapsetmek niye sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehtap Hanım, selamlar ve teşekkürler.

      Sil
  8. aslıma katılıyorum tüm sözlerine:)
    sevgiler cnm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mavii, sevgiler ve teşekkürler.

      Sil
  9. Selamlar arkadaşım kadınlar günümüz kutlu olsun

    YanıtlaSil
  10. Selam arkadaşım sana da hoş geldin! Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Az laf,çok iş.Dediğin gibi Örgütlenmemiz gerekir.Banane'cilik bırakılırsa olur tabii.
    Keşke el ele vererek bunu başarabilsek!
    Senin de günün kutlu olsun canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil