Sayfalar

16 Ocak 2012 Pazartesi

"Blogger deyip geçme"



Bu başlık 13 Ocak tarihli Haber Türk Gazetesi yazarı Pınar Reyhan Özyiğit'in yazısının başlığı. İlgiyle okuduğum bir yazı oldu. Siz de okumak isterseniz buraya tıklayın.

Yazıda iyi bir blogger olmak için ipuçları da var. Aile ve Kadın kategorilerinde bol ödüllü bir blogger olan İrem Erdilek'in sıraladığı ipuçları bunlar. Aşağıya alıntılıyorum:

. İçeriğin kaliteli, ilgi çekici olması ve mümkün olduğunca anlaşılır bir dille yazılmış olması gerekiyor.
. Öncelikle blogunuzun ne hakkında olacağını belirleyin. Tek bir konu etrafında mı, yoksa her aklınıza geleni paylaşacağınız bir blog haline mi getireceksiniz?
. Tasarım. Çok profesyonel olmak zorunda değilsiniz. Ücretsiz servislerde yüzlerce tema seçeneği var. Hem bloga uygun, hem de okuyucuyu zorlamayan bir tema bulmaya gayret edin. Yazı tipi, arka plan görüntüsü gözü yormamalı.
. Kategorilendirmeyi akıllıca yapmalı. Çok genel veya çok detaya inmeden, blogun konusuna uygun ayrıştıracağınız kategoriler bulun.
. Yazıların başlığına dikkat! En az içerik kadar önemlidir. Okuyucunun dikkatini çekmeli, yazının konusu hakkında da ipucu vermeli.
. Hakim olduğunuz dilde yazın. Blog yazmak için edebiyatçı olmanıza gerek yok ancak dilbilgisi ve yazım kurallarına uymadığınız takdirde okuyucu kaybedersiniz. Bağlaç olan -de, -da ve -ki'yi ayrı yazmayı unutmayın.
. Yazım tarzınız olsun. Gün geçtikçe daha iyi yazmaya başlayacağınızı siz de fark edeceksiniz. Edebi bir dille yazmaya uğraşmak yerine vermek istediğiniz fikri doğru kelimelerle ve anlaşılır bir şekilde yazıya dökmek çok daha etkili ve kolay bir yötemdir.
. Blog okuyucusu çabuk sıkılır. Çok uzun yazıların sonunu getirmekte zorlanabilir. Eğer bir kaç ayrı yazı haline getiremiyorsanız sık sık paragraf yapmayı, yazı içinde görsel araçlardan yararlanmayı ihmal etmeyin. Grafik, çizim, fotograf... ne olursa.
. Okuyucuların yorum yapmasını sağlamaya çalışın. Yazının sonunda okurun fikrini alın, "Siz ne düşünüyorsunuz?" gibi cümleler kurun.
. Sık sık güncelleyin. Mümkünse haftada 2-3 kere, belki daha fazla. Ayda bir kere uğrayacağınız bloğu kimse takip etmez.. Okuyucu devamlılık ister, düzen ister.
. Çalıntı veya kopyala-yapıştır içerikten uzak durun. Eğer bir basın bülteni ise paylaşacağınız, mutlaka başına tanıtıcı bir yazı olduğunu belirtin.
. Paylaşın. "Ben kendim için yazıyorum, kimse okumasın" demeyin. Herkes yazdıkları okunsun ister, bu bir gerçek. Daha fazla okuyucuya ulaşmak için sosyal medya önemli bir araç. Facebook, Twitter, Google+  gibi platformlardan yararlanın.
. Bırakılan yorumlara mümkün olduğunca cevap verin.
. Blogunuzu tanıtın. Buun için diğer blogları sık sık ziyaret edin. Hoşunuza giden yazılara yorum bırakın. Blog sahibi ve diğer okuyucularla diyologa girin. Bu sık sık ziyaret edilmenizi sağlayacaktır.
. Samimi olun. Yazdıklarınızda samimiyet çok öemli, okuyucularınız sizin samimiyetinize inadıkları sürece sizi okurlar.

17 yorum:

  1. harika paylaşım çok faydalı oldu teşekkürler:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. bu yazının aynısını ben başka bir yerde daha okumuştum ama şu an hatırlayamadım
    hangisi yazdı kafam karıştı şimdi
    ama söyledikleri her bir şey benim kendimce uygulamaya çalıştığım maddeler
    özellikle kendim için :)

    fakat yorum konusuna takılıyorum çoğu zaman...çünkü denildiği gibi yorum atmak yazının anlam bulması iken bugün mesela sen Sevgili Ehlikeyf geldiğin halde onca konudan bahsetmiş olmama rağmen yorum bırakmadın bana :))
    ki içinde yaşadığım kötü durumdan da gündemdeki bazı konulardan da bahsetmiştim
    aslında herkesin söyleyecek birşeyleri olmalı diye düşünüyorum

    yapmış olduğum eleştirinin yanlış anlaşılmayacağını umuyor, sevgilerimi gönderiyorum...

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Reçelim, çok teşekkür ederim yorumun için.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Aynurcum, sen benim için çok değerlisin, önemlisin. Hep önce senin bloğunu ziyaret ediyorum, çünkü benim blog dünyasında ilk tanıdığım, bana bilmediğim konularda destek olmuş, hiç yüzyüze tanışmadığımız halde sanki evimizin içinden birisiymişçesine yakın bulduğum birisisin. Yorum bırakmamamın tek sebebi, kelimeleri ve söylemek istediklerimi doğru seçebilmek için. Ezbere laflar etmek istemem, biraz düşünecek zaman olmalı yazılanlar üzerinde. Hele önemli bir duygusal paylaşımsa. Henüz yorum yazmamış olmam, yorum yazmayacağım demek değil ki. Şimdi gidip yazıyorum düşüncelerimi senin blogunda.

    YanıtlaSil
  5. duygular kesinlikle karşılıklı Sevgili Ehlikeyf...yanlış anlaşılmak istemem asla
    benim demek istediğim hani yorum konusunda aslında herkes aynı düşünceye sahip
    izleyici sayısı 1000'leri deviren bloglar var ama onlara bakıyorum hemen hemen hiç yorum almıyorlar
    bu durum üzücü diye düşündüğüm için özellikle belirtmek istedim
    tabi ki her daim yazılacak diye bir kural da yok...yine tekrarlıyorum yanlış anlaşılmak istemem...
    seni böyle bir konu için kırmış olmayı ise hiiiç istemem
    ve söylediğine de kesinlikle katılıyorum...ezbere laflar edip, sadece yazmış olmak için de diye yorum yazılmamalı

    nezaketin için ayrıca teşekkür ediyorum canım :)

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Aynur, ben sana istesem de kırılamam ki.. Çünkü sen samimi ve içten bir insansın. Ne söylersen söyle, iyi bir amaç için söylüyorsundur. Diyelim ki arada sen de üzücü bir şey söylemiş ol -pek olası değil ama- onu da seni iyi tanıyan bir kişinin hoş görmesi anlayışla karşılaması gerekir.

    YanıtlaSil
  7. Paylaşım ve bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. payalaşımın için teşekkürler ehlikeyf yararlı oldu sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Faydalı bir paylaşım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  10. cok güzel yaziydi,ne tüyolar var,müsadenle bende paylasmak isterim..sahsen ben yorumlara cevap veren blogger seviyorum,kendimde buna dikkat etmeye calisiyorum...okuyucuyu takmiyomus gi,bir kac yorumuma üstüste cevap gelmezse takp etmiyorum acikcasi,yada birdaha yorum birakmiyorum...benim icin önemli bir özellik...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Dilek, ben de teşekkür ederim; yorum yazıp geri döndüğün için.

    Sevgili Tombul Tarifler, faydalı olduysa ben de sevindim. Teşekkürler.

    Sevgili Semi, ben teşekkür ederim. Ayrıca senin profil resmin Andy Warhol eserlerini çağrıştırdığı için özellikle ilginç ve bu yazıda yer almayan bir husus bu galiba: profil resminin ilginç olması bir blogger'ın öemsemesi gereken bir şey.

    Sevgili Zeliş, tabii ki paylaş. Ben de yorumlarıma cevap verilsin isterim fakat verilmediğinde de anlayışla karşılamaya çalışırım. Galiba bu karşılıklı iletişim ile ilgili bir şey. Sana da teşekkür ederim, nezaket gösterip yorum yazdığın için.

    YanıtlaSil
  12. çok güzel bir paylaşım olmuş..faydalı olacağı kesin..teşekkür ederiz...

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler Pompişçe, sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Merhaba, çok faydalı bilgiler paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Nergiz GP, bilmukabele be de teşekkür ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. Güzel bir paylaşım olmuş canım sağolasın..4 yıl önce blogumu açtığım gün aklıma geldi.o zamanki acemiliğim hala devam ediyor öğrenecek çok şeyimiz var çok...

    YanıtlaSil
  17. Elif Hatice'cim ben bir iki saat önce bu yorumuna cevap yazdım fakat şimdi burada göremiyorum nedense. O yüzden bir kez daha yazıyorum ve teşekkür ediyorum sana. Ne mutlu sana ki hala böyle amatör ruhla çalışmalarını sürdürüyorsun.

    YanıtlaSil