Sayfalar

5 Ocak 2012 Perşembe

Hayat Ağacı

Hayat Ağacı atalarımızdan kalma bir geleği sembolize ediyor.

Bu kez ahşap oyma bir ağaç var elimizde. Bu ağacı da tıpkı keçeler gibi laser ile kestirdim. Bir "Hayat Ağacı" yapmak istedim. Henüz çok cılız bir fikir, bir süre sonra daha gelişmiş olur eminim ki. Sabırsızlıkla onu akrilik boya ile yeşile boyadım, kırmızı keçeden çiçekler yapıştırdım, aile bireylerinin resimlerini üzerine yerleştirmek üzere. Yani "ailemizin her bir  bireyi bir çiçek gibidir, etrafa güzellik saçarken hassasiyetle ilgi ve sevgiyi de hak eder" anlamını sembolize etsin diye.
Resimlerin altında isimler yazılı olacak. Bunun için bir yol bulacağım.

Bu Hayat Ağacı'ndaki resimleri rastgele bir yerlerden bulup koydum.

Çeşitli kültürlerde Hayat Ağacı'nın Anlamı:

  • Yakut ve Altay Türkleri’nde yaşam ağacına Dünya Ağacı da denir. Eski Türk geleneğine göre, bu, Dünya’yı ortasından (göbeğinden) öte-âleme ve Demir-Kazık Yıldızı’na bağlayan, dalları vasıtasıyla şamanlara yeryüzünden yüksek âlemlere yolculuk yapma olanağı sağlayan bir ağaçtır. Buna Demir Ağaç da denir.

  • Çin geleneklerindeki yaşam ağacı (Kiyen Mu) dokuz dallı, dokuz köklü, dokuz göğe ve dokuz kaynağa dokunan bir ağaç olup, ölülerin bulunduğu öte-âlemi de içerir. Çin geleneğinde ayrıca, meyvesi ölümsüzlük sağlayıcı şeftali olan si-wangu-mu ağacı bulunur.

  • Kafkas geleneklerinde, tepesi göğe değen bu ağacın kökünden bir pınar fışkırır.

  • İsmailî gelenekte yedinci göğü aşan bir ağaçtır.

  • Yaşam ağacı sembolü Urartu, Hurri ve Frig eserlerinde de görülür. Frigya eserlerinde yaşam ağacı sekiz dallıdır.

  • Eski Mısır geleneğinde de yaşam ağacı Şamanizm ve Hint tradisyonlarındaki gibi ruhların kuş biçiminde tünedikleri bir ağaçtır. Gök ilaheleri Hathor ve Nut bu kuşları su ve meyve ile besler.

  • Tevrat’ta, Aden’le ilgili sembolizme konu olan iki tür ağaç vardır; biri dört kollu ırmağın aktığı Aden cennetinin ortasındaki yaşam ağacı, diğeri ise hakikat ağacıdır. (Hakikat ağacı kişinin meyvesini yediği gün öleceği “iyi ile kötüyü bilme ağacı” olarak belirtilir.)

  • İbrani geleneğine göre yaşam ağacı, meyvesi ölümsüzlük sağlayan öyle bir ağaçtır ki, kendisinden semavi tesirin tüm alemlerle temasını sağlayıcı bir çiy çıkar.

  • Hıristiyan gelenekte yaşam ağacı sembolizmi İncil’in vahiy denilen, Yuhanna’nın Vahyi kısmında görülür. Yuhanna’nın bu vizyonunda yaşam ağacı,12 defa meyve veren, yaprakları ulusların şifa bulmasını sağlayıcı bir ağaç olarak belirtilir ( Vahiy, 22/2). Ayrıca İsa Mesih'in çarmıhı alegorik olarak yaşam ağacını simgeler.

  • İslamî gelenekte, kökleri Göğün yedinci ve son katındaki Sidre’den çıkan Tuba (huzur, mutluluk) ağacı simgesine rastlanır.

  • Zerdüştçülük’te bir denizin derin sularından çıkan, ölümsüzlük sağlayıcı gaokerena ağacı.

  • Eski İran geleneğinde Haoma olarak bilinen ölümsüzlük besininin edinildiği yaşam ağacı.

  • Yaşam ağacı simgesine rastlanan diğer geleneklerden bazıları olarak, Lapon, İzlanda, İskandinavya, Finlandiya, Avustralya gelenekleri sayılabilir.


  • Wikipedia'dan alınmıştır.

    6 yorum:

    1. çoookk güzel olmuş o ağaç herzaman kökleri ile sıkı sıkıya sarsın sizi hiç ayırmasın
      sevgiler

      YanıtlaSil
    2. harika olmuşşm herkes birarada ne güzel:)
      sevgiler..

      YanıtlaSil
    3. çok anlamlı buldum... ne güzel düşünülmüş.
      sevgiler...

      YanıtlaSil
    4. çok güzel düşünmüşsünüz ben de mi yapsam acep ;)

      YanıtlaSil
    5. çok güzel bende hep evimde bir ağaç figürüm olsun istiyorum. nerde kestirdiniz umarım bende öyle bi yer bulabilirim.

      YanıtlaSil