Sayfalar

9 Ocak 2012 Pazartesi

Sakız Ağacı

Sakız Ağacı Duvar Süsü - Keçeden yapıldı.

Ne çok severim sakız ağacını... Hele geçtiğimiz ay Çeşme'nin hemen karşısındaki bu adaya gittiğimizde daha da çok sevdim. Bodur, çok yapraklı ve kendine has bir endamı bir alımlılığı olan kendine özgü bir ağaç. Sakız Adası ise sakız ile meşhur, sakız yüzünden başına gelmedik kalmamış bir ada. Bu satırlara sığdıramayacağım kadar çok şey söylenebilir hem sakız hem de Sakız Adası - Khios hakkında. Ben de üşenmedim Sakız Adası'ndaki izlenimlerimi yazdım. Okumak isterseniz buraya.


Alt kattaki çalışma odamın manzarasına Sakız Ağacı da eklendi böylece.

Latince adı ile Pistacia Lentiscus'un bir alt türü olan Sakız ağacı sadece Sakız Adası'nda ve Çeşme Alaçatı civarlarında yetişiyor. Dünyada başka hiç bir yerde yetişmiyor. Reçinesi çok kıymetli. Özellikle petrol ve ürünleri keşfedilmeden önce altın gibi kıymetli, uğruna kan dökülen bir ürün idi. Eskiden sakız reçinesi kullanılarak üretilebilen pek çok ürün bugün petrol hammaddeleriyle üretildiği için artık eskisi gibi gelir getirmese de Sakız Adası yerlilerinin refah kaynağı.


Sakız Ağacı Duvar Süsü balkon kapısının penceresinde yerini aldı.

Ben de sakız ağacından esinlendim, ülkemizde Çeşme'de de yetiştiği için bu sayfalarda resimlerini gördüğünüz keçe duvar veya pencere süsünü yaptım.

Sakız Ağacı - Çeşme

Aşağıdaki resimde balkon penceresine astığım Sakız Ağacı Duvar Süsü'mün fotoğrafını çekmek için girdiğim hallerdeki bendeniz de görünüyorum.

Sakız Ağacı Duvar Süsü'mün fotoğrafını çekmeye çalışan bendeniz de bu karedeki yerimi almışım.

7 yorum:

  1. çok güzellll ellerinize sağlık acaba banada keçeden bir taç yaparmısınız dermişim:))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Fikir de, üretimde nefis. Yalnız yazıların nasıl hskkından geldiniz vallahi çok merak ettim:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir çalışma olmuş canım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. iki tane biri açık biri koyu renkli mi,yoksa ışıktan mı öyle gerçi her iki rengi de beğendim ona göre :)

    YanıtlaSil
  5. çok güzel olmuş ellerine sağlık canım , postunu okuyunca Alaçatı'nın sakızlı kahvesi , kurabiyesi ve dondurması geldi aklıma geldi , bak nasıl canımı çektirdin şimdi , sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Canım sakızlı türk kahvesi çekti sayenizde :))

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Reçelim, sana taç yapmak beni mutlu eder, seve seve yaparım. Neden demeyecekmişsin?

    Sevgili Nedret Hanım, çok teşekkür ederim destekleyici sözleriniz için. Yine aynı şekilde yani laser kesme makinesi ile kestirdim ve sonra diğer keçenin üzerine koyup ütüledim, yapıştı. Bu incelikte bir yazı da kesilebiliyormuş ama daha incesi kesilemiyor.

    Elif Hatice'ciğim, teşekkür ederim.

    Fimofimo'cuğum, ikise de aynı obje fakat bazılarını pencerenin içinden, diğerlerini dışarıdan çektim, ışık yüzünden birisi daha koyu gib görünüyor. Beğenme beni mutlu etti. Sağol.

    Zeynep, Alaçatı'ya bir kaç kez kışın haftasonlarında gitmişliğim var, yazın çok yoğun olarak gece gündüz tatil demeden çalışıyordum çünkü. Ama bu yaz ilk işim Alaçatı'ya gidip bu söylediklerini yaşamak olacak.

    Bolat, artık çok güzel Türk kahvesi yapan makineler var, hemen keyifle yap ve iç, hepimiz için de iç. Afiyetle. Ben şimdi öyle yapacağım.

    YanıtlaSil